fredag 18. juni 2010

Feriefrykt og stengte dører




Etter seks dager streik er det blitt tydelig hvor sentrale vektere er i dagens samfunn. 

Vektere står til vanlig for alt fra levering og henting av vekslepenger og til sikkerheten ved en rekke flyplasser. Nå begynner det å bli vanskeligere å få tak i kontanter, museer over hele landet blir stengt. Det er ventet at feriekøene blir lange fra i ettermiddag. Samtidig har en rekke butikker bedt kundene om måtehold på uttak av kontanter.
– Jevnt over klarer vi oss til midten av neste uke, men da vil vi få problemer med veksel, sier sikkerhetssjef Kurt Thomassen i Meny og Ultra.
Han forklarer at butikkene blir berørt av at det ikke kjøres ut penger fra Norges Bank lenger.
– Vi sitter igjen med en del ukurant valør nå. Vi oppfordrer kundene til å dele opp betalingen og betale noe med mynt og resten med kort, sier han.

Plast og vin.

På Meny-butikken i Vika i Oslo, som i mange andre, er det satt opp lapper i kassen om begrensningene på kontantuttak.
– Jeg var føre var og har tatt ut penger i banken allerede, forteller Trine Cecilie Bragstad som jobber for Via Travel.
– Jeg er avhengig av kontanter i jobben. Mange ambassader godtar bare cash når vi skal ha tak i visum, sier hun.
Til tross for at Meny Vika har måttet sette begrensning på uttak av kontanter, er det lite sure miner ute og går.
– Kundene sier ikke så mye. Det er mange som betaler med kort uansett, sier ekspeditør Kristina Gurholt.
Heller ikke på Vinmonopolet går det flytende. Flere filialer sier nei til å ta betalt med kontanter overhodet, fordi de ikke har vekslepenger igjen.
– Jeg betaler det meste med kort, så for meg går det bra. Men det merkes at det er streik, forteller Eric Iversen i kassen på polet på Oslo City, mens han betaler vin med bankkort.

Kunsten å streike.

Vektere har også ansvaret for mye av vaktholdet ved norske museer. Dermed har flere måttet stenge dørene denne uken. I Oslo er det ikke lenger mulig å se Munch, hverken på Tøyen eller på Tullinløkka.
– Hadde vi visst dette hadde vi spart en trikketur. Jeg sjekket nettet i går og da sto det at det var åpent. Vi får se det neste gang vi kommer til Oslo, sier Henning Nødset.
Sammen med Tanya Nødset var han i går på vei fra Vestlandet til Praha, men la turen innom Oslo i håp om å få med seg Munch-museet før de reiste videre i dag. Da Aftenposten besøkte museet i går ble vi møtt av en hyggelig museumsansatt som måtte skuffe innlandske og utenlandske turister med nyheten om streik.
– Blir en stund til vi får sett museet nå. Kanskje det rekker å flytte i mellomtiden, ler Nødset.

Feriefrykt.

For mange begynner sommerferien allerede denne helgen. Da er ikke streikestengte flyplasser å foretrekke.
Flyplassen i Molde og Kristiansand er blant de helt stengte, og tilsammen 12 flyplasser er merkbart rammet av streiken.
Ved Gardermoen, hvor det også jobber mange uorganiserte vektere, har ventetiden foreløpig vært opp mot 20 minutter. Men i dag er siste skoledag i Oslo-skolen. Dermed er det ventet markant økt trafikk på flyplassen både i dag etter arbeidstid og i morgen. Og ventetiden kan bli enda noe lengre.
– Folk må møte opp i god tid, og smøre seg med tålmodighet, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen.
Kobro viser til at hele 75 prosent av vekterne som jobber på Gardermoen ikke er organiserte. Derfor vil ikke Gardermoen, i motsetning til enkelte andre flyplasser i Norge, på noe tidspunkt bli helt stengt som følge av vekterstreiken. Alle fly vil gå som normalt.

3 kommentarer:

  1. Er det riktig at når partene er kommet til enighet så får Parat medlemmer etterbetalt fra 01.april?
    Det opplyser i allefall parat alle sine medlemmer om nå. Det er jo blodig urettferdig!!!!

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. NAF Organiserte og uorganiserte får ikke etterbetalt. Parat har enda ikke forhandlet, det vil si at det er enda ikke avklart, fordi at de forhandler etterpå.

    Kilde: NAF Avd2

    SvarSlett