mandag 14. juni 2010

Ikke rør streiken!

Europa har klart seg gjennom uker med askestengte flyplasser. Og alle prater om det kontantløse samfunnet. La vekterne få streike. 

Så langt under vårens tariffoppgjør har myndighetene ikke tatt i bruk tvungen lønnsnemnd. Hovedårsaken er at de streikende har gitt nødvendige dispensasjoner og foretatt fornuftige streikeuttak.
Vekterkonflikten som begynte lørdag vil bli trappet opp i morgen. Da vil Norsk Arbeidsmandsforbund ha tatt ut rundt 2500 vektere i streik. Mediene har allerede skremt med tomme minibanker i tillegg til kjøpesentre hvor tyver kan herje fritt. Stengte flyplasser skal man heller ikke spøke med.
Vi kan like eller ikke like en samfunnsutvikling hvor vektere spiller en stadig større samfunnsrolle. Mye av den tryggheten vi har i hverdagen skyldes nettopp den jobben vekterne gjør. De utfører vanskelige jobber med liten faglig kompetanse som ballast. Det siste betyr ikke at arbeidsoppgavene er mindre verdt for samfunnet. Men, i motsetning til politiet er vektere privat ansatte. Og de private vaktselskapene har over flere år vært en bransje i sterk vekst og med betydelig økt økonomisk omsetning. Lavlønte vektere har ikke fått sin del av denne veksten. Tvert i mot påpeker Arbeidsmandsforbundet at lønnsnivået for vekterne har blitt svekket sammenlignet med den gjennomsnittelige lønnsutviklingen i Norge.
Den pågående streiken viser hvor viktig vekternes arbeidsinnsats er. Det er fullt forståelig at de ikke kan akseptere en relativ negativ lønnsutvikling, samtidig som jobben de gjør blir stadig viktigere. Den islandske asken som stengte flyplasser over hele Europa i lange tider, viste oss at verden rusler og går selv med stengte flyplasser. Det kan også vise seg at vi i dagens kortsamfunn klarer oss godt uten kontanter fra minibanker. Og skulle eiere av butikker og kjøpesentre bli plaget av småkriminelle som nå ser en unik mulighet, så får de ringe politiet.
Det er med andre ord ingen grunn til å bruke tvungen lønnsnemnd denne gangen heller. Men NHO Service bør så absolutt strekke ut en hånd og bidra til at vekterne får en lønn de fortjener!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar