mandag 21. juni 2010

TARIFFORHANDLINGENE 2010


TARIFFORHANDLINGENE 2010



Da var vi ferdig med forhandlingene i denne omgangen. Vi som har sittet i tariffrådet ønsker å komme med noen betraktninger rundt det som har skjedd rundt disse forhandlingene og bakgrunnen for de valg vi har foretatt underveis.

I arbeidet med å utforme årets krav ble det veldig fort klart at det var noen hovedpunkter som var veldig viktige for medlemmene.

Dette var kort oppsummert:

·      En reell økning av grunnlønnen opp mot industriareiderlønn
·      En klar bedring av ulempetilleggene

Videre var det selvfølgelig en hel masse andre gode krav, men det var disse to som pekte seg helt klart ut. Da med grunnlønnsheving som klar førsteprioritet.

Grunnlønnskravet ble formulert som et krav om økning av garantiordningen fra 85% til 95 % av gjennomsnittelig industrarbeiderlønn. Tanken bak var at en ønsker en garanti for at lønningene for all tid skal ligge på et høyere nivå enn det har vært til nå.

I første runde av forhandlingene ble det tidlig klart at det var liten vilje til å imøtekomme våre viktigste krav. Det gikk derfor fort til brudd.

I neste runde hos riksmeklingsmannen så vi heller ikke noe vilje hos arbeidsgiversiden til å gi oss det løftet vi mener vi fortjener.

I skissen som til slutt ble lagt frem var det ingen  garanti for lønnsutvikling og vi fikk ikke noe tilbud om økning på ubekvemstilleggene. Det var riktignok forslag om litt ekstra de nærmeste årene, men det anså vi ikke som tilstrekkelig til å løfte lønnen noe særlig over de neste årene..
Dette gjorde at vi valgte å forkaste denne skissen, og derved gå ut i konflikt.

Når vi møtte til frivillig mekling, lørdag 19.06.10 kl. 1000, stilte vi med åpne sinn og var klar for å diskutere de tilbudene som kom.

Etter 14 timer med forhandlinger kunne riksmeglingsmannen legge frem en skisse som inneholdt en del nye elementer.

Vi fikk innfridd vårt krav om en bedring av ubekvemstilleggene ved at både natt og helg øker med 5 kroner over en toårsperiode. Disse har stått stille siden 2002, så da har vi fått startet en utvikling med å bringe dem noe opp.

Når det gjelder fremtidig lønnsutvikling fikk vi vi en liten bedring i tilbudet om ekstra kroner utenpå hovedoppgjørene.
Imidlertid er det viktigste her at vi er blitt enige om å gjennomføre ekstra forhandlinger på Vekterovernskomsten. Disse kommer utenom hovedoppgjørene og resultatene herfra kommer i tillegg til det som kommer i hoved - og mellomoppgjør.
Som en sikring i bunn ligger det at vi uansett skal ha 2 kroner ekstra i 2011, 3,50 i 2012 og 5 kroner i 2013.

Utover dette ligger det en bestemmelse som gir oss innsyn i lønnsstatistikkene, lønn og dekte utgifter ved lovpålagt opplæring,og utvidet rett til fri ved avleggelse av fagprøver.

Dette innfrir på ingen måte alle de kravene vi hadde før oppgjøret, men det er det vel ingen som hadde ventet.
I den situasjonen vi var i da, måtte vi vurdere det vi hadde oppnådd mot alternativet.
Alternativet var en fortsatt streik med muligheten for en tvungen lønnsnemd. Ved en lønnsnemd ville vi bare fått det som ligger i frontfagene pluss garantien. Altså rundt 7 kroner flatt på alle lønnstrinn.
Da ville det vært null utvikling på natt, null ekstra forhandlinger og ikke noe ekstra de neste årene.

Ut ifra disse alternativene mente vi i utvalget at nå var det på tide at medlemmene fikk si sin mening om det som var tilbudt gjennom uravstemning.

Det har vært en fantastisk positiv uke på tross av den alvorlige situasjonen. Den jobben som er utført av medlemmer og tillitsvalgte over det ganske land gjør utrolig stolte og takknemmelige over å tilhøre vekterstanden og Norsk Arbeidsmandsforbund.

Vi retter en stor takk til streikekomiteen på Gardermoen med streikeleder Knut Marius Gaarder i spissen. De har nedlagt et stort arbeid, vist masse engasjement og ståpåvilje gjennom hele konflikten.
Vi ber derfor om at dere alle deltar i uravstemningen og sier deres mening om det vi har oppnådd gjennom forhandlingene.
Dette er det dere som bestemmer til syvende og sist.

Hovedtillitsvalgte Svein Engelstad vil være tilstede på pauserommet torsdag 24.06.10 og fredag 25.06.10 mellom kl. 1200 og 1500 for å svare på spørsmål ang. resultatet av meklingen og forslaget som foreligger til uravstemning.



Hovedtillitsvalgt
Svein Engelstad

2 kommentarer:

  1. "Hovedtillitsvalgte Svein Engelstad vil være tilstede på pauserommet torsdag 24.06.10 og fredag 25.06.10 mellom kl. 1200 og 1500 for å svare på spørsmål ang. resultatet av meklingen og forslaget som foreligger til uravstemning."

    Vel og bra, men hva med de som jobber ute i portene? Kanskje de har noen spørsmål og? De har ikke pauserom i terminalen. Ikke alle som har mulighet til å kunne komme inn.

    SvarSlett
  2. Jeg og Ole Jonny har vært rundt på uteposisjonene i dag og informert. De som fikk info i dag har fått beskjed om å informere de andre som jobber på posisjonen. Det er vanskelig å informere uteposisjonene, fordi det tar så lang tid, og det må gjøres på vår fritid. Men vi har jo denne bloggen, og mail, som dere kan sende spørsmål til oss på. Hvis dere har flere tips til hvordan vi kan informere dere på best mulig måte, så tar vi gjerne imot tips :-)

    SvarSlett